Press "Enter" to skip to content

Diabetes dieet

Mensen die te maken krijgen met een vorm van diabetes zien opeens misschien niet hun volledige leven, maar toch op z’n minst hun eetgewoonten aanzienlijk veranderen. Het is voor mensen die lijden aan suikerziekte of diabetes dan ook bijzonder belangrijk om er voor te kiezen om maaltijden te eten die arm zijn aan suikers en vetten. Alleen op deze manier zorg je er voor dat het glucoselevel in je bloed op pijl wordt gehouden en voorkom je een gevaar voor je gezondheid. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, heb je te maken met een bepaalde vorm van suikerziekte of diabetes, dan kunnen we je alleen maar aanraden om gebruik te maken van een zogenaamd diabetes dieet. Alleen op deze manier zorg je er namelijk voor dat de gevaren die suikerziekte met zich meebreng tot in de puntjes worden gesmoord. Meer weten? Aarzel dan niet langer, lees snel verder en ontdek alles over de mogelijkheden die het diabetes dieet met zich meebrengt.

Wat is een diabetes dieet precies?

Er zijn vandaag de dag verschillende soorten dieetvormen voor patiënten met diabetes op de markt terug te vinden. Al deze verschillende diëten benaderen de aandoening vanuit een ander standpunt, maar houden wel stuk voor stuk hetzelfde principe in het achterhoofd. Een diabetes dieet dient immers een dieet te zijn dat zich richt op het beperken (of uitsluiten) van allerhande suikers en vetten. Uiteraard is het vooral belangrijk om hier een duidelijk onderscheid in te maken. Wil je toch een bepaalde hoeveelheid suikers binnen krijgen, dan is het bijvoorbeeld belangrijk om te kiezen voor traag werkende suikers zoals donker brood, volkoren pasta of rijst, aardappelen en vooral groenten, heel erg veel groenten. Er zijn uiteraard ook een aantal voedingswaren die je tijdens het volgen van dit dieet maar beter kunt vermijden. Denk daarbij aan witte en bruine suiker, maar ook aan alle soorten snoep, chocolade, taartjes en ga zo maar door. Deze suikers behoren tot de categorie “slechte suikers” en horen dan ook helemaal niet thuis in een dergelijk dieet.

Opgepast met vet

Er wordt vaak gedacht dat een diabetes dieet zich uitsluitend richt op het vermijden van slechte suikers. Uiteraard vormt dit een zeer belangrijk onderdeel van dieet, maar dat is lang niet alles. Eén van de belangrijkste steunpilaren van een diabetes dieet heeft namelijk betrekking tot het vermijden van slechte vetten. Mensen die lijden aan diabetes lopen namelijk stelselmatig een groter risico op het krijgen van hart- en vaatziekten waardoor het absoluut noodzakelijk is om niet alleen slechte suikers, maar ook slechte suikers tot een absoluut minimum te beperken. Gelukkig bestaan er om dit te kunnen realiseren verschillende interessante recepten die je toch lekkere gerechten laten bereiden, maar dan wel zonder die ongezonde suikers en vetten.

Weet wat je eet

Verspreid over het internet zijn een bijzonder groot aantal recepten speciaal voor diabetes patiënten terug te vinden. Deze recepten zijn bijzonder interessant omdat ze er voor zorgen dat steeds een bepaalde diversiteit in kunt bouwen in je maaltijden. Per recept die werd opgesteld voor mensen met suikerziekte wordt doorgaans ook altijd aangegeven hoeveel van bepaalde ingrediënten er precies zijn in terug te vinden. Met andere woorden, hoeveel kilocalorieën en hoeveel gram koolhydraten zijn er in terug te vinden. Dat is echter niet alles, want naast deze waarden wordt eveneens steeds aangegeven wat de zogenaamde koolhydraatruilwaarde is. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, indien je een bepaald diabetes dieet gaat volgen, dan is het erg belangrijk om precies te weten wat er in de maaltijden in kwestie wordt verwerkt en net daarom wordt het steeds aangeraden om de gerechten in kwestie bij voorkeur zelf klaar te maken in plaats van kant en klaar te kopen.