Diabetes

Diabetes is tegenwoordig een bijzonder vaak voorkomende ziekte. Eigenlijk is het dat altijd al geweest, maar de laatste jaren wordt toch een sterke groei waargenomen van het aantal patiënten die te maken krijgen met één van de vormen van diabetes. Het is namelijk zo dat Diabetes niet zomaar één ziekte is. De ziekte kan voorkomen in verschillende vormen en is veelal een rechtstreeks gevolg van het falen van de alvleesklier. De alvleesklier is namelijk verantwoordelijk voor de productie van insuline. Wanneer er geen of onvoldoende insuline wordt aangemaakt kan dat als gevolg hebben dat er zich een te grote hoeveelheid suiker in het bloed opstapelt. In dit geval is er sprake van suikerziekte of diabetes. Bent u op zoek naar meer informatie over deze ziekte of wilt u gewoon graag het verschil weten tussen diabetes type 1 en type 2? We vertellen er u in dit artikel graag alles over.

Diabetes Type 1

Diabetes Type 1 is een vorm van suikerziekte die over het algemeen voorkomt bij mensen die jonger zijn dan 40 jaar. Deze vorm van diabetes wordt veroorzaakt door een fout in het afweersysteem. Deze fout is er voor verantwoordelijk dat de cellen die insuline moeten aanmaken worden vernietigd. Bijgevolg is de alvleesklier niet in staat om insuline aan te maken waardoor het suiker niet uit ons bloed kan worden gehaald. Er is door de jaren heen heel veel onderzoek gebeurd naar de aard van de fout en vooral wat de fout in het afweersysteem precies veroorzaakt, maar tot op vandaag is dat nog steeds een vraagteken. Wel is het zo dat onderzoekers vermoeden dat erfelijkheid bij Diabetes Type 1 een niet onbelangrijke rol speelt.

Diabetes Type 2

Naast Diabetes Type 1 bestaat er ook nog een Diabetes Type 2. Deze vorm van diabetes of suikerziekte komt vooral voor bij oudere mensen en kreeg dan ook de toepasselijke naam “ouderdomsdiabetes”. De laatste jaren wordt echter steeds vaker vastgesteld dat deze vorm van suikerziekte voorkomt bij mensen van jongere leeftijd. Diabetes Type 2 wordt wel eens afgedaan als een mildere vorm van suikerziekte, maar dat is niet terecht. Ook wanneer suikerziekte type 2 wordt vastgesteld is het namelijk van belang dat deze zo snel mogelijk wordt behandeld. Het laten aanslepen van deze vorm van diabetes is dan ook absoluut niet aan te raden. Hoe dan ook, in tegenstelling tot Diabetes Type 1 wordt er bij Type 2 wel insuline in het lichaam aangemaakt. De hoeveelheid die wordt geproduceerd is echter onvoldoende om de nodige hoeveelheid suiker uit het bloed te halen. Het kan in dit geval ook voorkomen dat de cellen in ons lichaam gewoon minder gevoelig zijn voor de insuline. Er is bewezen dat erfelijkheid bij Diabetes Type 2 een belangrijke rol speelt, maar ook zwaarlijvigheid kan aan de basis liggen van deze aandoening.

Zwangerschapsdiabetes

Tot slot is er eigenlijk nog een derde type diabetes, namelijk Zwangerschapsdiabetes. Deze aandoening komt niet zo vaak voor, maar wil wel eens de kop opsteken bij zwangere vrouwen. In het overgrote merendeel van de gevallen zal deze vorm van suikerziekte verdwijnen na de bevalling. In tegenstelling tot de gewone vormen van suikerziekte is Zwangerschapsdiabetes dan ook geen levenslange aandoening.

Het wordt hoe dan ook in deze situatie sterk aangeraden om de persoon in kwestie op te volgen, zowel tijdens als na de zwangerschap. Onderzoek heeft wel aangetoond dat vrouwen die aan zwangerschapsdiabetes hebben geleden later wel een groter risico lopen om suikerziekte type 2 te krijgen. Echter hoeft dat absoluut niet noodzakelijk zo te zijn. Een gezonde levensstijl en een gezond gewicht kan er in ieder geval voor zorgen dat het risico op deze vorm van diabetes zo beperkt mogelijk wordt gehouden.

Misschien vind je dit ook interessant