Wat is suikerziekte?

Wat is suikerziekte? Suikerziekte is één van die ziektes waar heel veel foutieve verhalen over zijn ontstaan. Mensen die de naam suikerziekte horen denken immers vaak dat het lichaam een tekort heeft aan suikers. Dat is niet correct, in tegendeel. Suikerziekte is de benaming van een ziekte waarbij juist teveel suiker in het bloed voorkomt. Een ander misverstand is dat suikerziekte steeds wordt veroorzaakt bij mensen die veel teveel suiker eten. Ook dat is niet correct.

Diabetes is een ziekte waarbij er sprake is van een lichamelijke afwijking waardoor een bepaald hormoon, beter bekend als insuline, niet of slechts in sterk beperkte mate kan worden aangemaakt. Dit hormoon zorgt voor de opname van suiker uit ons bloed. Functioneert het hormoon niet op een correcte manier, dan blijft het suiker in overtollige mate aanwezig in ons bloed met alle gevolgen van dien. Wilt u graag meer weten over wat suikerziekte specifiek is? Lees dan zeker en vast even dit artikel!

Wat is suikerziekte type 1?

Om te beginnen moeten we u vertellen dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende type suikerziektes. Beide ziektes worden heel toepasselijk gewoon suikerziekte type 1 en suikerziekte type 2 genoemd. Het eerste type suikerziekte staat er om bekend voornamelijk voor te komen bij jonge mensen. De ziekte treedt op door een fout in het afweersysteem waarbij de cellen in ons lichaam die insuline moeten produceren worden vernietigd.

Hierdoor is de alvleesklier niet langer (of niet) in staat om insuline te produceren. De productie van insuline in ons lichaam is belangrijk. Dit hormoon moet er immers voor zorgen dat er (voldoende) suiker uit ons bloed wordt opgehaald. Alleen op die manier kan het lichaam op een correcte manier functioneren en wordt de kans op allerhande aandoeningen verkleint. Wanneer de cellen worden afgebroken is dat dus niet mogelijk waarna suikerziekte type 1 kan worden vastgesteld.

Wat is suikerziekte type 2?

Suikerziekte type 2 kent uiteraard sterke gelijkenissen met type 1, maar toch zijn er ook een aantal zaken die anders zijn aan deze aandoening. Suikerziekte type 2 wordt namelijk niet zelden aanzien als een ouderdomskwaal. Veel mensen die nooit eerder last hebben gehad van suikerziekte krijgen op oudere leeftijd met suikerziekte type 2 te maken. In dit geval produceert de alvleesklier wel nog steeds insuline, alleen is de dosis die wordt geproduceerd onvoldoende om de nodige hoeveelheid suiker uit het bloed te halen. Opvallend is wel dat deze vorm van suikerziekte de laatste jaren steeds vaker ook de kop opsteekt bij jongere mensen. Wat precies aan de basis ligt van deze aandoening is eigenlijk niet bekend. Verschillende onderzoeken hebben een (beperkte) link weten te leggen met erfelijkheid, maar dat staat nog niet vast.

Leven met suikerziekte

Niemand krijgt graag te horen dat hij of zij lijdt aan een bepaalde ziekte. Toch hoeft suikerziekte op zich geen groot probleem te zijn, althans niet wanneer u het op gepaste wijze behandelt en rekening houdt met het advies van uw behandelende arts. Feit is namelijk dat suikerziekte een aandoening is die bij een correcte behandeling slechts een zeer beperkte impact heeft op de levenskwaliteit en levensduur van de patiënt. Door aandachtig de richtlijnen i.v.m. suikerziekte te volgen kunt u een uiterst kwalitatief leven leiden terwijl er doorgaans niet moet worden ingeboet op vlak van levensduur. Het is hoe dan ook zoals u kunt lezen perfect mogelijk om te leven met suikerziekte.

Misschien vind je dit ook interessant