Press "Enter" to skip to content

Zwangerschapsdiabetes komt steeds vaker voor

In het dossier over zwangerschapsdiabetes welke op deze website terug te vinden is hebben we aangegeven dat zwangerschapsdiabetes vrij zeldzaam is. In de krant De Standaard stellen enkele artsen nu echter dat het aantal gevallen van zwangerschapsdiabetes de voorbije jaren aanzienlijk is toegenomen. De toename van het aantal gevallen van zwangerschapsdiabetes zou deels te wijten zijn aan de stijgende cijfers in verband met zwaarlijvigheid.

De cijfers geven inmiddels aan dat zwangerschapsdiabetes lang niet meer zo zeldzaam is als in eerste instantie werd gedacht. Naar verwachting zouden maar liefst 10 procent van de zwangere vrouwen te maken krijgen met een vorm van suikerziekte. Lange tijd was het onduidelijk hoe deze vorm van diabetes tot stand kwam, maar volgens een diabetologe van het UZ Leuven zou deze (deels) tot stand komen door hormonen die geproduceerd worden door de moederkoek. Het is belangrijk dat zwangerschapsdiabetes door een arts wordt vastgesteld en wordt opgevolgd. Zwangerschapsdiabetes kan namelijk voor problemen zorgen tijdens de zwangerschap. Daarnaast kan deze vorm van suikerziekte ook schadelijk zijn voor de baby.

Binnen het UZ van Leuven test naar verwachting ongeveer 4 procent van de zwangere vrouwen positief op zwangerschapsdiabetes. In Brussel zou dat aantal zomaar op ongeveer 10 procent liggen. Exactere cijfers kunnen tot dusver nog niet worden voorgelegd. Wel lijkt het voor de artsen alvast vast te staan dat het aantal gevallen van zwangerschapsdiabetes aanzienlijk stijgt en dat die stijging toch wel grotendeels te wijten valt aan de stijgende gevallen van obesitas. Het is nog steeds niet uitgesloten dat ook genetische oorzaken een bijdrage kunnen leveren aan het risico dat iemand loopt om suikerziekte te krijgen.

Een jaar geleden heeft de Diabetes Liga aangegeven aan de vereniging van gynaecologen en de huisartsen om zwangere vrouwen in hun eerste trimester steeds te controleren op de verschillende vormen van diabetes. Helaas moet worden vastgesteld dat lang niet iedere arts zich aan deze goede raad houdt en dat ondanks het belang dat er aan verbonden is. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, zwangere vrouwen doen er steeds goed aan om aandachtig te zijn voor de symptomen van zwangerschapsdiabetes.

Lees het dossier over zwangerschapsdiabetes op onze website voor meer informatie.