Zwangerschapsdiabetes

Zoals u reeds op deze website heeft kunnen lezen onderscheiden we doorgaans twee verschillende types van suikerziekte. Eigenlijk bestaat er echter nog een derde type die we niet zomaar in één adem met de twee andere types willen vernoemen. Zwangerschapsdiabetes is immers ook een vorm van suikerziekte die zoals de naam reeds doet vermoeden echter uitsluitend optreedt bij zwangere vrouwen. Daarnaast is Zwangerschapsdiabetes in tegenstelling tot de gewone types suikerziekte niet blijven waardoor het niet wordt aanzien als een levenslange aandoening. Wel is het belangrijk dat er tijdens en ook na de zwangerschap een goede opvolging gebeurt van het probleem. Zwangerschapsdiabetes is vrij zeldzaam, maar komt volgens recente onderzoeken toch steeds vaker voor. We vertellen u in dit artikel graag meer over deze toch nog steeds zeldzame vorm van diabetes.

Wat is Zwangerschapsdiabetes precies?

Zwangerschapsdiabetes wordt vastgesteld wanneer zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap over te hoge bloedglucosewaarden beschikken. Het is zo dat er tijdens een zwangerschap steeds een grotere vraag is naar insuline in het lichaam. In bepaalde gevallen kunnen de cellen in de alvleesklier deze grotere aanvraag niet aan waardoor suikers niet tijdig kunnen worden afgebroken. Opvallend is vooral zoals in de inleiding reeds aangegeven dat de bloedwaarden zich na de bevalling doorgaans zelf herstellen. Met andere woorden, is het niet omdat u tijdens uw zwangerschap te maken heeft gehad met Zwangerschapsdiabetes dat u meteen moet vrezen dat u met een blijvende vorm van suikerziekte te maken heeft. Dat is namelijk absoluut niet het geval.

Zwangerschapsdiabetes en Suikerziekte type 2

Onderzoeken die door de jaren heen werden uitgevoerd hebben een sterke poging gedaan om een connectie te vinden tussen Zwangerschapsdiabetes en suikerziekte type 2. Het zou namelijk wel zo zijn dat vrouwen die met Zwangerschapsdiabetes te maken hebben gehad later een groter risico zouden lopen op suikerziekte type 2. Let wel, u kunt dit risico zelf proberen zoveel mogelijk te beperken door gezond te leven, niet teveel suikers te eten en vooral overgewicht te vermijden.

Wanneer er op een zeker ogenblik Zwangerschapsdiabetes werd vastgesteld is het hoe dan ook erg belangrijk dat de persoon in kwestie ook na de zwangerschap wordt opgevolgd. Er bestaan verschillende eenvoudige tests die u de mogelijkheid bieden om zelf te controleren of u lijdt aan diabetes of niet. Haal deze in huis en stel afwijkende glucosewaarden in uw bloed meteen vast.

Oorzaken Zwangerschapsdiabetes

Over de mogelijke oorzaken van Zwangerschapsdiabetes is bijzonder weinig bekend. Men gaat er eigenlijk vanuit dat dezelfde oorzaken als bij gewone suikerziekte aan de basis liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overgewicht, maar ook de leeftijd en zelfs erfelijkheid kunnen een rol spelen bij Zwangerschapsdiabetes. Helaas zijn de oorzaken niet specifiek vastgesteld waardoor we eigenlijk uitsluitend de raad kunnen geven aan zwangere vrouwen om zo gezond mogelijk te leven. Eet niet teveel suikers in één keer, kies voor magere voeding en verspreid uw maaltijden doorheen de dag. Door het aanhouden van een gezonde levensstijl wordt het risico op suikerziekte en dus eveneens op Zwangerschapsdiabetes altijd aanzienlijk verkleint.

Misschien vind je dit ook interessant