Suikerziekte type 1

Van de twee verschillende soorten suikerziektes die er bestaan wordt suikerziekte type 1 doorgaans aanzien als de “ergste” vorm. De realiteit is echter anders. Beide types van suikerziekte kenmerken zich door eenzelfde “gevaar”. Wel is het zo dat er een verschil zit in de aard van de suikerziekte. Bij suikerziekte type 1 kan er bijvoorbeeld worden vastgesteld dat de ziekte vooral jonge mensen raakt. De ziekte wordt daarbij veroorzaakt door een fout in het afweersysteem waardoor de cellen die insuline aanmaken in het lichaam worden vernietigd. Dat is een probleem omdat daardoor onze alvleesklier het hormoon niet meer kan produceren. Het gevolg is dat het suiker in ons bloed zich ophoopt met alle bekende gevolgen van dien. Bent u op zoek naar meer informatie over suikerziekte type 1? Lees dan zeker en vast even de informatie die terug te vinden is in dit artikel.

Verschil tussen suikerziekte type 1 en 2

Suikerziekte type 1 is zoals gezegd een vorm van suikerziekte die vooral wordt vastgesteld bij jonge mensen. Het verschil tussen beide types gaat deels schuil in de mate waarin het lichaam nog in staat is om insuline te produceren. Bij suikerziekte type 1 wordt er niets geproduceerd terwijl dat bij suikerziekte type 2 over het algemeen wel het geval is. De hoeveelheid die wordt geproduceerd bij diabetes type 2 is echter steeds ontoereikend waardoor het lichaam niet in staat is om de nodige hoeveelheid suiker uit het bloed weg te werken. Hoe dan ook, in beide gevallen zal de persoon die lijdt aan suikerziekte rekening moeten houden met het feit dat hij zijn of haar levensstijl zal moeten aanpassen. Wat dat betreft is er eigenlijk geen verschil tussen suikerziekte type 1 en type 2.

Symptomen suikerziekte type 1

De symptomen van suikerziekte type 1 worden omschreven als eenvoudig te herkennen. Onderzoek dat door de jaren heen werd uitgevoerd heeft tot in detail aangetoond welke mogelijke symptomen er bij deze ziekte kunnen optreden. Wanneer u één van deze symptomen heeft hoeft u echter nog niet meteen in paniek te slaan. Veel van de symptomen die gelinkt worden aan suikerziekte zijn vrij algemeen waardoor ze eveneens kunnen voorkomen bij andere aandoeningen of ongemakken die slechts een tijdelijke aard hebben. Hoe dan ook, de symptomen die gelinkt zijn aan suikerziekte type 1 zijn:

  • Frequente en terugkerende jeuk
  • Erg veel drinken en vaak moeten plassen (waarbij er vaak ook ’s nachts wordt opgestaan)
  • Een droge mond
  • Wonden die niet of nauwelijks genezen
  • Slecht zicht. Mensen die te maken hebben met suikerziekte zien niet goed of hebben een wazig beeld voor ogen.
  • Gewichtsverlies. Niet zelden vallen mensen die last hebben van suikerziekte flink af.

Risico’s suikerziekte type 1

Wanneer uw behandelende arts suikerziekte type 1 vaststelt dient u er rekening mee te houden dat dit naar de toekomst toe enkele risico’s met zich meebrengt. Suikerziekte is echter geen gevaarlijke ziekte. Wanneer u de raad van uw behandelende arts stipt opvolgt en u, uw levensstijl deels afstemt op de ziekte kunt u een perfect kwalitatief en lang leven leiden. Negeert u het feit dat u suikerziekte heeft, dan dient u met een aantal mogelijks vervelende gevolgen rekening te houden. Aan suikerziekte type 1 en 2 zijn immers verschillende mogelijke gevolgen verbonden. We zetten ze even voor u op een rijtje:

  • Suikerziekte kan op middellange tot lange termijn oogaandoeningen veroorzaken
  • Suikerziekte kan aan de basis liggen van tal van hart- en vaatziekten
  • Mensen die lijden aan suikerziekte hebben vaak problemen met de nieren
  • Mogelijks kan een verzwering van de voet optreden waarbij in zeldzame gevallen een amputatie dient te worden uitgevoerd

Hoe dit type suikerziekte behandelen?

Het spreekt voor zich dat niemand bovenstaande complicaties graag leest. Daarom is het van het grootste belang dat u er voor zorgt dat uw suikerziekte wordt behandeld. Neem contact op met een arts en vraag hem met welke zaken u vanaf heden rekening dient te houden. Door met deze factoren rekening te houden kunt u er voor zorgen dat de impact van suikerziekte op uw levensstandaard zo beperkt mogelijk blijft.

Misschien vind je dit ook interessant