Zoals u ongetwijfeld reeds op onze homepagina heeft gelezen bestaan er eigenlijk twee verschillende soorten suikerziekte. We onderscheiden de beide types door ze de toepasselijke namen suikerziekte type 1 en suikerziekte type 2 te geven. Suikerziekte type 2 werd lange tijd onterecht aanzien als een mildere vorm van suikerziekte. Dat had alles te maken met het feit dat er bij deze ziekte wel nog steeds insuline wordt aangemaakt. De hoeveelheid insuline is echter niet voldoende om het overtollige suiker tijdig uit het bloed weg te werken waardoor er zich toch nog een teveel aan suiker in het bloed bevindt. Suikerziekte type 2 werd vroeger vaak omschreven als ouderdomsdiabetes, maar de voorbije jaren kon worden vastgesteld dat steeds meer jonge mensen met deze ziekte in aanraking komen. Bent u op zoek naar gedetailleerde informatie over suikerziekte type 2? We vertellen er u in dit artikel graag meer over.
Suikerziekte type 2 symptomen
Veel mensen lijden aan suikerziekte type 2 terwijl ze vaak helemaal niet weten dat ze met de ziekte te maken hebben. Het is daarom vooral belangrijk om aandachtig te zijn voor bepaalde symptomen. De volgende symptomen zouden mogelijks kunnen wijzen op suikerziekte type 2:
- Vaak dorst hebben en tevens ook vaak moeten plassen
- Oververmoeidheid
- Gevoelige ogen waarbij er vaak sprake is van een beperkt of slecht zicht
- Wondjes op het lichaam die slecht of helemaal niet genezen
- Kortademigheid
- Last van de benen. Mensen met suikerziekte klagen vaak van krampen of andere pijnen in voeten en benen.
- Steeds terugkomende infecties. De blaasontsteking is hier een bekend voorbeeld van.
Suikerziekte type 2 en erfelijkheid
Het is bij suikerziekte type 1 niet bewezen dat erfelijkheid een rol zou spelen bij het krijgen van de ziekte. Dat is wel het geval bij suikerziekte type 2. Daar speelt erfelijkheid zeker en vast een belangrijke rol in waardoor het is aangewezen voor mensen met deze vorm van suikerziekte in de familie om zich jaarlijks te laten controleren. Eigenlijk kunt u dit reeds laten doen op jonge leeftijd, maar over het algemeen wordt het vooral aangeraden wanneer de persoon in kwestie reeds de leeftijd van 50 jaar of ouder heeft bereikt en lijdt aan overgewicht. Ook personen die geneesmiddelen tegen een verhoogde bloeddruk nemen doen er goed aan om een dergelijk preventief onderzoek te ondergaan. Tot slot geldt hetzelfde voor vrouwen die tijdens hun zwangerschap te maken hebben gekregen met zwangerschapsdiabetes.
Leven met suikerziekte type 2
Uiteraard hoort niemand graag dat men lijdt aan een bepaalde ziekte en dat is voor suikerziekte type 2 niet anders. Hoewel dit uiteraard volkomen normaal is, is er eigenlijk geen reden tot paniek. Mensen kunnen perfect leven met suikerziekte type 2 en hoeven de kwaliteit van hun leven eigenlijk helemaal niet terug te schroeven. Wel is het zo dat u zult moeten leren leven met de ziekte en rekening zult moeten houden met een aantal factoren. Hoe dan ook, suikerziekte type 2 hoeft zoals gezegd de levenskwaliteit absoluut niet negatief te beïnvloeden. Hetzelfde geldt eveneens voor de levensduur van de persoon in kwestie.